BLADEL - "De plannen hadden we al.
De rampzalig afwikkeling van onze bouwplannen maakte dat we zelf tot de doelgroep gingen horen. We komen heel langzaam weer boven water. We willen nu lotgenoten op het droge helpen."
(Ingmar Gerrits en Tabitha Sies)
Dat zegt Ingmar Gerrits. Ingmar was stratenmaker van beroep. Hij startte samen met zijn partner (zakelijk en privé) Tabitha Sies de kledingbank. Nog maar kortgeleden in een dubbele garage, nu gaat de kledingbank op 25 oktober officieel open aan de Markt 12 in Bladel. AI veel klanten hebben de weg naar de Markt 13 in Bladel gevonden. De bezoekers zijn Kempenaren die kleding brengen en klanten die ook op afspraak terecht kunnen. Kledingbank De Kempen is geen gewone winkel voor gebruikte kleding. De winkel is er voor inwoners van de Kempen die het financieel moeilijk hebben. Zij kunnen er terecht met een doorverwijzing van hun gemeente. Er is dus geen sprake van 'losse verkoop:
Vier Kempen gemeenten
De kledingbank wordt gesteund door de ge- meenten Bergeijk, Bladel, Reusel-De Mierden en Eersel. De wethouders zorg en welzijn uit de eerste drie gemeenten zullen samen de officiële openingsdaad verrichten. De wethouder van is helaas verhinderd. De winkel ontving nu al veel kleding van particulieren die ook vaak financiële donaties doen. Heel bijzonder was een jongen van 9 die wat kleding kwam brengen. Een mooie jas, die ook nog paste, trok zijn aandacht. Tabitha stelde voor te ruilen. Hetgeen geschiedde. Ook winkels komen met kleding. In dat geval zijn de etiketten zorgvuldig verwijderd. Het winkelaanbod bestaat uit schone kleding die heel is. Vieze en kapotte kleding worden geweigerd, al wordt mening wasje gedraaid. Onderbroeken worden alleen nieuw uitgegeven. Een pasruimte is natuurlijk beschikbaar.
Kledingbank De Kempen is een samenwerkingsverband aangegaan met Stichting Leergeld Veldhoven en De Kempen. Kinderen die ingeschreven staan bij deze stichting kunnen een abonnement krijgen waarmee zij twaalfmaal per jaar kleding kunnen uitzoeken. Ruilen kan in principe ook. De stichting helpt in natura kinderen uit gezinnen met financiële problemen. Dat betekent dat de kinderen geen geld krijgen, maar de spullen waar zij om vragen.
Win -win
"Dat laatste is belangrijk: zegt Tabitha,” want mensen schamen zich in het begin een beet je. Dat hoeft helemaal niet. Ingmar zit in een re-integratie traject en kan dit project doen omdat het LIWV het prachtig vindt. Zelf heb ik een chronische ziekte en daardoor ook geen toegang tot de arbeidsmarkt. Wij hebben ook financieel aan de grond gezeten en weten dus wat het is om te moeten vragen. In de winkel zijn de aarzelingen snel weg. Ook bij mensen die geen Nederlands spreken. 'Translate' is een nuttige app." Stichting Leergeld Veldhoven en De Kempen Ook kinderen uit de gemeente Veldhoven krijgen de gelegenheid om in aanmerking te komen een gratis abonnement. Stichting Leergeld Veldhoven en De Kempen hoopt door deze samenwerking dat er meer gezinnen zich melden bij Leergeld. Elk gezin dat het financieel moeilijk heeft kan zich bij Leergeld. Als regel geldt dat het inkomen niet hoger mag zijn dan 130% van de bijstandsnorm Gezinnen met een hoger inkomen maar hoge vaste lasten hebben, kunnen ook in aanmerking komen.